Πως να βάψω το σπίτι μου μόνος μου.

Σκέφτεσαι να βάψεις το σπίτι μόνος-η σου και έχεις αγχωθεί; Μάθε λοιπόν ότι με τα σωστά tips και ιδέες, το βάψιμο του σπιτιού σου μπορεί να γίνει εύκολο, διασκεδαστικό και απόλυτα ανανεωτικό!

Το βάψιμο του σπιτιού εσωτερικά ή και εξωτερικά, είναι κάτι άκρως δημιουργικό και αναζωογονητικό. Με τις κατάλληλες οδηγίες, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σου, το προσωπικό γούστο και το στιλ που ταιριάζει στον χώρο σου, μπορείς να βάψεις εύκολα το σπίτι σου εσωτερικά ή/και εξωτερικά και να έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα απολαμβάνεις για καιρό!

Πριν το βάψιμο

 • Πριν ξεκινήσεις να βάφεις, θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι η επιφάνεια του τοίχου είναι καθαρή και λεία, αν υπάρχουν μικρές ατέλειες xρησιμοποίησε γυαλόχαρτο για να λειάνεις συγκεκριμένα σημεία του τοίχου. Αν ο τοίχος σου είναι αδρύς (σαν τεχνοτροπία) δεν θα χρησιμοποιήσεις γυαλόχαρτο.
 • Αν στον τοίχο υπάρχουν τρύπες από καρφιά, τότε πάρε λίγο στόκο και κάλυψε τις τρύπες με μια σπάτουλα.
 • Πέρασε ένα χέρι αστάρι τον τοίχο, ώστε να έχεις στη συνέχεια ένα ομοιόμορφο και ζωντανό καινούργιο χρώμα.
 • Εφάρμοσε χαρτοταινία στις γωνίες, τα σοβατεπί, χερούλια, μεντεσέδες και γενικότερα όπου δεν θέλεις να βαφτεί και πίεσε σταθερά την επιφάνεια που καλύπτεις.
 • Κάλυψε το πάτωμα και οτιδήποτε άλλο θέλεις να προστατέψεις με ύφασμα, για παράδειγμα παλιά σεντόνια ή νάυλον κάλυμμα.

Πώς βάφεις

Τώρα λοιπόν έχεις κάνει τη σωστή προετοιμασία και δεν μένει παρά να βουτήξεις το ρολό στη μπογιά, στο επικλινές δοχείο, ενώ έχει πάρει αρκετό χρώμα και το έχεις στραγγίξει ελαφρά. Φυσικά, πρώτα έχεις ανακατέψει πολύ καλά το χρώμα!

 • Κάνε πρώτα μια δοκιμή με το χρώμα, βάφοντας μια μικρή επιφάνεια και αφήνοντάς το να στεγνώσει για 2-3 ώρες. Μην ξεχάσεις, να τσεκάρεις το χρώμα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.
 • Όταν έχεις σιγουρευτεί ότι η απόχρωση που έχεις επιλέξει σε ικανοποιεί, ξεκίνησε να βάφεις σε κυματισμό και όχι ευθεία γραμμή από το ένα σημείο του τοίχου στο άλλο.
 • Για τα δύσκολα σημεία του τοίχου, που είναι κοντά στις γωνίες και το σοβατεπί, θα χρησιμοποιήσεις πινέλο, που θα σε διευκολύνει πολύ με τις λεπτομέρειες.
 • Για να έχεις ένα όμορφο και ομοιόμορφο χρώμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσεις τον τοίχο 2 χέρια.
 • Ξύνεις το περίσσιο χρώμα στις γωνίες με μία σπάτουλα.

Επιλογή χρωμάτων

Η επιλογή των χρωμάτων είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας, όμως μην πτοηθείς, ακολουθώντας τα σωστά tips, θα φτάσεις στο αποτέλεσμα που θα σε δικαιώσει.

Χρώματα για το σαλόνι

Σκέψου το φως και τα χρώματα, αλλά και το στιλ των επίπλων που έχεις στον ενιαίο χώρο σου. Για παράδειγμα, αν τα έπιπλά σου έχουν χρώμα, άφησε το χρώμα στον τοίχο να λειτουργήσει σαν απαλό φόντο επίπλων και διακοσμητικών. Αν το στιλ που σου αρέσει είναι το μοντέρνο μίνιμαλ, το fade out ή το wabi sabi, επίλεξε δύο απαλές γήινες αποχρώσεις, όπως είναι το γκρι και το μπεζ. Αν προτιμήσεις την πιο σκούρα απόχρωση πάνω από τον καναπέ σου, θα μπορέσει να λειτουργήσει και σαν φόντο που αναδεικνύει έναν πίνακα ή κάποιο διακοσμητικό στοιχείο.

Γενικά, πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα χρώματα που ήδη κυριαρχούν στον χώρο σου από τα αντικείμενα και να επιλέξεις χρώματα που θα εναρμονίζονται μεταξύ τους. Με γνώμονα λοιπόν, τα έπιπλα που ήδη έχεις, καθώς και το στιλ διακόσμησης, αναλόγως θα βάψεις και το σπίτι σου.

Χρώματα για το υπνοδωμάτιο

Το υπνοδωμάτιο είναι ο χώρος που ξεκουράζεσαι γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιήσεις απαλά χρώματα που θα σου επιτρέπουν να ηρεμείς και να χαλαρώνεις. Μπορείς να επιλέξεις χρώματα που θυμίζουν φύση, από το απαλό πράσινο, γκρι, το μπεζ, το κίτρινο, έως και το άσπρο (που ταιριάζει με όλα), το καφέ της τερακότας ή το αχνό γαλάζιο του ουρανού. Ο τοίχος πίσω από το κεφαλάρι του κρεβατιού, μπορεί να βαφτεί ένα λίγο πιο έντονο χρώμα, της ίδιας χρωματικής οικογένειας με τα υπόλοιπα χρώματα που κυριαρχούν στον χώρο.

Γενικές συμβουλές για τα χρώματα

 • Στα χρώματα για το βάψιμο του σπιτιού μας, ισχύει ο κανόνας ότι αν θες να φωτίσεις ένα δωμάτιο χρησιμοποιείς φωτεινά χρώματα, ενώ αν θέλεις να δώσεις έμφαση σε ένα διακοσμητικό αντικείμενο, βάφεις τον τοίχο πίσω του σκουρότερο.
 • Ένας στενός διάδρομος, θα δείξει φαρδύτερος αν βαφτεί όλος σε λευκό ή μπεζ χρώμα (και το ταβάνι), ενώ αν έχεις στο σπίτι σου ξύλινο πάτωμα, μπορείς να βάψεις τους τοίχους σε ζεστούς κροκί τόνους.
 • Η μονοχρωμία είναι πάντα κλασική και στιλάτη, ενώ αν χρησιμοποιήσεις διαφορετικά χρώματα είναι ωραίο να σβήνουν αρμονικά το ένα μέσα στο άλλο, από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Εξωτερικοί χώροι

 • Το ίδιο ισχύει και για το βάψιμο του σπιτιού σου εξωτερικά, με τις ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις και τη μονοχρωμία να το κάνουν να δείχνει μεγαλύτερο.
 • Αν το σπίτι βρίσκεται στη φύση και θέλεις να ενσωματωθεί στο τοπίο, προτίμησε τα φυσικά (γήινα) χρώματα.
 • Αν επιλέξεις τον συνδυασμό δύο χρωμάτων είναι καλύτερα να ακολουθήσεις τον κανόνα όπου βάφεις σε πιο σκούρο χρώμα τους τοίχους πίσω από την πρόσοψη. Για παράδειγμα, σε μία βεράντα ή ένα μπαλκόνι, ο τοίχος που σκιάζεται μπορεί να βαφτεί σε ένα διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχεις ένα ομορφότερο και πιο αρμονικό αποτέλεσμα καθώς το μάτι αντιλαμβάνεται καλύτερα την αρχιτεκτονική διάταξη των όγκων, χωρίς να μπερδεύεται.
 • Αν προτιμάς να λάβεις υπόψη σου τον βιοκλιματικό παράγοντα, τότε βάφεις με ανοιχτά χρώματα τις προσόψεις που βλέπει περισσότερο ο ήλιος, έτσι οι εξωτερικοί τοίχοι αντανακλούν και δεν απορροφούν τη θερμότητα, ζεσταίνοντας ακόμη περισσότερο το εσωτερικό του σπιτιού.

Είδη χρωμάτων

Σύμφωνα με τις ανάγκες του σπιτιού σου μπορείς να επιλέξεις από τα δημοφιλή πλαστικά εσωτερικού χώρου, τα ακρυλικά, τα υδροχρώματα έως τα ελαστομερή χρώματα (με μονωτικές ιδιότητες), τα σιλικονούχα, τα αντιμουχλικά, τα θερμομονωτικά και τα πυράντοχα χρώματα τοίχου.

Πλαστικά χρώματα

Αρκετά δημοφιλή σε χρώματα τοίχων είναι τα πλαστικά με κύρια χαρακτηριστικά, τη μεγάλη καλυπτικότητα, το καλό άπλωμα και το γρήγορο στέγνωμα, ενώ μπορεί ταυτόχρονα να είναι και οικολογικό. Τα πλαστικά χρώματα είναι κατάλληλα για εσωτερικές επιφάνειες.

Ακρυλικά χρώματα

Τα ακρυλικά χρώματα είναι κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους, καθώς περιέχει ακρυλικές ρητίνες που το καθιστούν ιδανικό για περιοχές με υγρασία και ακραίες καιρικές συνθήκες (βουνό, θάλασσα), αφού συνδυάζει την αδιαβροχοποίηση της επιφάνειας και την ταυτόχρονη διαπνοή της.

Υδροχρώματα

Το υδρόχρωμα είναι κατάλληλο για κλιμακοστάσια ή και ταβάνια εσωτερικών χώρων, καθώς έχει την ιδιότητα να αφήνει τους πόρους της επιφάνειας ανοιχτούς, με αποτέλεσμα να αναπνέει ο χώρος, απορροφώντας την υγρασία. Συνδυάζει τη μεγάλη λευκότητα με την υψηλή καλυπτικότητα, την εύκολη εφαρμογή και το πολύ καλό άπλωμα.

Μπορείς επίσης, να μάθεις ό,τι χρειάζεσαι για τα χρώματα τοίχου, στον οδηγό αγοράς μας!

Πέρα από τις τάσεις και τις ιδέες στα περιοδικά εσωτερικής αρχιτεκτονικής, οφείλεις να ακολουθήσεις το προσωπικό σου γούστο, τη φαντασία και το στιλ που σε εκφράζει! Μια πολύ καλή συμβουλή είναι να δοκιμάζεις τα χρώματα σε διάφορα σημεία των τοίχων, μέχρι να νιώσεις πραγματικά όμορφα με κάποιο συγκεκριμένο χρώμα. Αυτό το συναίσθημα αρμονίας και υψηλής αισθητικής, είναι η επιβεβαίωση ότι έχεις επιλέξει το σωστό χρώμα!

close

ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ!

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με τα νέα μας ακίνητα 😎

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Join The Discussion

Compare listings

Compare